Jdi na obsah Jdi na menu
 


Koala...

25. 4. 2010
  • Obrazek

    Hmotnost:  4-12 kg                                                                                                                         Délka těla: 70–90  cm                                                                                                                  Délka ocasu: 6 cm

Koalové jsou zavalitá zvířata,mají delší uši a končetiny. Koalové dokážou postavit první dva prsty naproti ostatním, to jim společně s dlouhými ostrými drápy umožňuje dobře šplhat po stromech.

Srst koalů je hustá a měkká, jednotvárně šedá. Břicho a dlouhé chlupy vyrůstající na ušních boltcích jsou bílé.

¨

Samec si střeží harém 5–6 samic.

Koalové jsou potravní specialisté – živí se listím a kůrou blahovičníku. Blahovičníkové listy obsahují velké množství vláknina  a terpeny, které způsobují, že eukalypty jsou pro většinu zvířat jedovaté. Naopak je v nich jen malé množství bílkovin a jejich energetická hodnota je nízká.

Koalové proto musí šetřit energií. Mají velmi pomalý metabolismus, extrémně malý mozek a spí až 20 hodin denně.

Krmí se většinou v noci. Průměrný koala denně zkonzumuje 500 g listí. Koalí játra jsou schopná odbourat škodlivé látky obsažené v potravě a díky velmi dobře vyvinutému slepému střevu a symbiotickým bakteriím může koala zužitkovat i to málo živin, které listy obsahují. Koala skutečně nepije tekutiny, veškerou vodu přijímá v rostlinné potravě.

Způsobem života se nejvíce podobají jihoamerickým lenochodům. Málokdy opouští svůj strom, obvykle se pohybuje velmi pomalu. Dokáže ale skákat ze stromu na strom a dobře plave.

Koalové jsou samotáři, s ostatními koaly se dorozumívá hlasitým voláním, které může být slyšet až kilometr daleko.


 
 

 

 

Z DALŠÍCH WEBŮ

REKLAMA