Jdi na obsah Jdi na menu
 


Plameňák

29. 8. 2010

Obrazek

Plameňák růžový  je středně velký pták a zřejmě nejznámější zástupce své čelediplameňákovití. Obývá území Afriky, jihozápadní Asie (včetně Turecka), jižní Asie (pobřežní regiony Indie) a jižní Evropy (včetně Španělska, Řecka, Kypru, portugalska a Camarque ve Francii). Občas je plameňák růžový považován za poddruh plameňáka karibského , a proto se u něj můžeme setkat i s názvem plameňák růžový starosvětský. Je blízce příbuzný Chilskému plameňákovi.

 

Početné skupiny plameňáků obývají rozsáhlé laquny a jezera. Mají dlouhé růžové nohy, které mají mezi krátkými prsty plovací blány. Tělo je růžovobílé, s nohama průměrně 120 - 140 cmhmotnosti 2100-4100 g. Dlouhý krk a hlava jsou čistě růžové, mnohdy i dočervena. Je dokázáno, že mají oko větší než mozek. Mají také dlouhá, výrazně zbarvená křídla, která dosahují rozpětí 140-170 cm. Obě pohlaví se od sebe nijak nápadně neliší. Jejich zvláštně vyvinutý a tvarovaný zobák jim umožňuje vyhledávat a filtrovat potravu z mělké vody. Zobák přitom drží tak, aby byl horizontálně ponořen do vody. Proud vody protéká zobákem a plameňák tiskne svůj masitý jazyk na vláknité lamely, které zachytí částečky potravy, kterou se stává jak živočišný, tak rostlinný plankton; přijmutá voda poté odteče po stranách zobáku ven. vysoké a dosahuje

Plameňáci se rozmnožují ve skupinách, které mohou čítat i několik tisíc kusů. Pářenívejce. Mláďata jsou několik měsíců plně odkázána na péči rodičů, kteří jim stále nosí potravu, kterou vyvrhují mláďatům přímo do zobáku. Na této stravě jsou závislá do té doby, dokud se jim nevyvine vlastní filtrační aparát. Po asi 65 až 70 dnech se dokáží vznést, a proto začínají své rodiče následovat na krátké vzdálenosti. předchází hromadný tok. Hnízda, vzhledem připomínající homoli, si plameňáci růžoví staví z bláta a hlíny . Samice hnízdo vymodeluje zobákem a snáší do něj obvykle jedno, vzácněji dvě křídově bílá

 

 
 

 

 

Z DALŠÍCH WEBŮ

REKLAMA