Jdi na obsah Jdi na menu
 


Veverka

2. 4. 2010

Obrazek

Obvykle dorůstá 19 až 23 cm a dosahuje hmotnosti mezi 250 až 340 g. Huňaý ocas, který napomáhá udržovat rovnováhu při lezení a skocích na stromech a který veverka využívá jako ,,pokrývku" těla při spánku, je 15 až 20 cm dlouhý.

60 až 80% dne tráví hledáním potravy, kterou tvoří především semena na šišek, houby, které si suší ve svých hnízdech, ptačí vejce, různé plody, např. oříšky, ale občas si pochutná i na čerstvé míze. Část nalezené potraviny si usková po svých ,,spižiren" v dutinách stromů, které ji poskytují výbornou zásobu potravin v nejtěžších obdobích. Při konzumaci potravy přitom sedí jako většina veverkovců ,,na bobku", přičemž si potravu drží v předních končetinách.    

 
 

 

 

Z DALŠÍCH WEBŮ

REKLAMA